Mariazell 2009

 

 

Hétvége..szeptember vége.. jó idő.. kellene még egy kis hegyi kanyargás.

Gyors szállásfoglalás és pénteki indulás.

 

   

Pihenő az Üvegtigrisnél, Lali nincs..így a hazi szendvicset fogyasztom. Valószínüleg jobban jártam. Egész kellemesen lehet ezen a környéken is kanyarogni. Innen Kőszeg fele megyek tovább, hogy mihamarabb a Raxi Alpokban lehessek.

 

 

 

 

A képek alapján gondolom értehető, hogy miért.

 

 

A szállásom Máriazell mellett van, de előtte még megállok az Erlaufsee-nél, ami ilyenkor utoszezonban már maga a nyugalom.

 

 

 

 

 

 

Reggel tökéletes idő, napsütés..délelőttre 20-25 fok..pont ideális motoros idő..a hajnali pára gyorsan felszárad az aszfaltról. Észak fele indulok, kis hurkot követve a Trübenbach álltal kivájt szúrdokvölgyben. Igazi kanyon.. a méreteit nem igazán adják vissza a fotók.

 

 

 

 

A még nem ismert mellékutakat keresgélem, felderitem az eddig be nem járt és a térkép alapján zsákutcának jelölt szakaszokat. St.Antonból szép panorámás út vezet délre..de tényleg nincs átmenő szakasza a hegyen, egy szabadidő parkban végződik. Fantasztikus a kilátás a szomszédos völgyre amely ködbe burkolódzik.

 

 

 

A következő kis mellékutat Kienbergnél nézem meg, Gaming-ig sima aszfalt megy át.

Vissza, majd az Erlauf-t követve folytatom az utat az Ötscher Naturparkban. egy kanyarban egész emlékoszlop-erdő tűnik fel.

Kiváncsi lennék, hogy a tavaszi magas vízállás után is megmaradnak-e vagy minden évben ujra rakják a Raftingosok.

 

 

 

A park közepe táján rengeteg a parkoló autó, sokan túráznak, de az út megy tovább, nem lezárt útszakasz. Kiváncsi vagyok erre a részre mert tavaly már Lackenhof felöl kerestem ezt az átkötő utat, de nem volt meg. A Michelin egy szakaszát murvának jelölte. Most vettem egy nagyobb felbontású BernadFrey térképet ami aszfalt átkötőt jelöl. Természetesen rosszul, mint azt ettől a tipustól már megszokhattuk. A jóval kisebb felbontású (egész Ausztria) Michelin jelölte jól, múrvás az út és gyakorlatilag egy magánudvaron lyukad ki, onnak folytatódik aszfaltként. Ellenkező irányból ezért nem találtam korábban.

Mellékesen ez a Naturpark egy csoda hely..már csak az is ami a sima útról látszik.

 

 

Tovább egy másik Naturpakon át megyek, ez a Eisenwurzen. Itt nagyon keskeny kis út visz át, vigyázni kell a túrázókra (pontosabban Nordicwalkingozókra) és bringásokra.

 

 

 

 

A legszebb VW.. szvsz.

 

 

 

Magasan vagyunk.. itt már korán rozsdásodnak a lombok.. pár hét múlva milyen szép lehet!

 

Waidhofen fele kicsi utakon, rendezett falvakon át visz az út.

 

 

 

 

Majd egyszercsak megint "Umleitung"..mint szinte mindig Ausztriában..talán mert itt folyamatosan javítják az egyébként sem rossz utakat.

A terelés észak fele vísz át a hegyen. A térképen nem is követhető a millió kis elágazás, egyébként sem jelzi látványos szakasznak, merthogy inkább gazdasági terület. Ehhez képes valami fantasztikus a panoráma végig, épp azért mert semmi sem takarja a kilátást.

 

 

 

 

Másnap kicsit csipős a reggel, de hamar felmelegszik az idő. Dél fele indulok, egyből a Neuhaus-i hágóra. Nem magas, de szuper szerpentin vísz fel. Erre az útra korábbról nem emlékeztem, tavaly azt hittem, hogy csak a szokásos újraaszfaltozott szakasz, de most a GPS-en megtaláltam a régi utat, a járható szakasz ismerős volt, aztán sajna le van zárva, de még látszik, hogy valami 20-22%-os emelkedésű rész volt, azt válthatták ki.

 

 

Tovább a Wildalpen-Palfau-Hieflau-Admont szakasz kb megunhatatlan. A Hohentauerm-ből induló kis út fizetős, csak 1.40 de ennek megfelelően meglepően vacak aszfalt vísz fel. Fent kiderül, hogy mégiscsak jártam már errefele, meg az is eszembe jut, hogy itten bizony gyalogolni kell még az alsó tóig is, kb fél óra. Persze mostmár van vagy 28 fok. Na jó..szép lassan. És egy régi ismerőst látok:

http://www.mgp.hu/ausztria2001_elemei/fento2.jpg

 

És ma:

ez az öreg fenyő semmit sem változott..

 

 

Mit is keres itt egy gomba... Tanulok. Na nem azt, hogy ezt speciel ne egyem meg..hanem, hogy nézegetve a nagyok fotóalbumait mindig látok benne legalább egy virágot. Tehát az kell egy jó fotóalbumhoz.. csakhogy ez így lombhullató ősz tájékán ezt kimondottan nehéz feladat.

Gomba viszont van... növény-növény.. Kezdetnek megteszi nem?

 

 

 

Ez a tó az út alján van..szóval nem ezért kell felmászni..

 

 

Kilátás a MoHo parolójából.

 

 

Reggel hazaindulok, kezdésnek sűrű köd és kb 5 fok. Naja..ez ugye hegyvidék. A páramentes plexi nagyon jól jön most, bár egy óra múlva már verőfényes napsütés jön és később is csak kicsit felhős az idő. A Duna fele tartok, Melk irányába mert erre még nem jártam és a térkép a Duna felett több utat is zölddel jelöl. Tényleg az. Mind a folyóparton kanyargó  mind pedig a hegyekre felfutó kis utak szuperek. Egy ideig egy Google-s kocsi mögött haladok, tetején vagy méter magasan a négyes kamera, egyenletes tempóban halad.. kiváncsi leszek arra a szakaszra ha felkerül a netre.

 

 

 

 

A Duna feletti hegyek egyike-másika teljes egészében szőlővel van beültetve, máshol parkos-erdős terület..de egyformán rendezett mindenhol.

Itt is van egy Naturpark a Jauerling.

Egy kört teszek Ybbs és Melk között, majd egy másikat a parkon át Krems-ig. Melknél rövid pihenő, a kis utcában találok egy kis pékséget, és megcsodálom, hogy milyen rendezett a környék, pedig nem egyszer moshatta el a Duna.

 

Innen sajna már csak a sztráda maradt, bár azért még a Pilisen át kikerültem a főváros forgalmát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.mgp.hu